ICC Suomen valtuuskunnan kevätkokous Musiikkitalolla 14.6.22

Kansainvälisen kauppakamarin ICC Suomen valtuuskunnan sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 14.6.22 Keskuskauppakamarin valtuuskunnan kevätkokouksen yhteydessä Musiikkitalolla.

ICC Suomen maajohtaja Lenita Toivakka kertoi, että vaikka vuonna 2021 maailmankauppa elpyi, globaalit logistiset häiriöt ja pullonkaulat pysyivät kansainvälisen kaupan haasteena. Viime toimintavuoden painopisteitä olivat elpymispaketit, Brexit sekä suurvaltojen väliset jännitteet. Lisäksi agendalla on ollut EU:n yritysvastuulainsäädännön eteneminen. Ajankohtaiskatsauksessaan Toivakka painotti kansainvälisen kauppakamarin ICC:n tärkeää roolia rauhan, turvallisuuden ja vaurauden edistäjänä erityisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. ICC tuomitsi sodan heti sekä reagoi erittäin nopeasti humanitäärisellä avulla sekä tukemalla monin eri tavoin ukrainalaisia yrityksiä ja yrittäjiä.

Kokouksen jälkeen iltapäivä jatkui Keskuskauppakamarin ajankohtaisseminaarilla: Venäjän hyökkäyssodan ja Suomen Nato-jäsenyyden vaikutukset yritysten toimintaan. Tilaisuudessa puhuivat puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova.

Ministeri Kaikkonen korosti, ettei Nato-jäsenyys poista kansallisen puolustuskykymme merkitystä ja kansallinen suvereniteettimme ja itsemääräämisoikeutemme tulee säilymään myös tulevaisuudessa. Yhdessä olemme vahvempia. Ministeri Kaikkonen myös muistutti, ettemme saa turtua emmekä unohtaa Ukrainaa ja ukrainalaisia. Venäjän hyökkäyssodalle ei ole oikeutusta ja meidän on jatkettava Ukrainan tukemista.

Puheenvuorossaan Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova kiitti lämpimästi Suomea kaikesta tarvike- ja humanitäärisestä tuesta ja painotti, että apua tarvitaan edelleen. Hän myös vetosi suomalaisiin yrityksiin, että ne voisivat olla ensimmäisten joukossa Ukrainan jälleenrakentamisessa. Suomalaiselle osaamiselle on tulevaisuudessa maassa suuri tarve. Suurlähettiläs Dibrova uskoo vahvasti Ukrainan voittoon: “Light will always win the dark. Eventually.”

Aiheeseen liittyvä Kauppalehden artikkeli:
Puolustusministeri Kaikkonen: Nato tulee ottamaan vahvemman roolin Turkki-ongelman ratkaisussa – ”Naton pitää osoittaa, että ovet todella ovat auki”