Kansainvälisen kauppakamarin pääjohtaja John Denton Suomessa

Kansainvälisen kauppakamarin pääjohtaja John Denton vieraili ICC Suomen vieraana Helsingissä 20.– 21. maaliskuuta. ICC on maailman suurin elinkeinoelämän edustaja, joten Dentonin ohjelmaan kuului ministeri- ja yritystapaamisia. Yritysosuuden teemoina olivat erityisesti suomalaiset vihreän ja digitaalisen siirtymän ratkaisut. Denton oli saanut käsitystä teemoista jo Dubaissa COP28-ilmastokokouksessa. Dentonin mukana ohjelmaan osallistui tämän kabinettipäällikkö Claire Millar.

Denton oli hyvin kiinnostunut suomalaisesta huipputeknologian osaamisesta ja valtavan kansainvälisen yritysverkoston pääjohtajana oli tärkeätä, että hän sai informaatiota suomalaisista ratkaisuista. Neste kokosi pääkonttorilleen pienen yritysryhmän Vetyklusterista esittelemään kukin ratkaisujaan vihreään vetyyn liittyen.

Denton sai Nokialla katsauksen yhtiön tarinaan viimeisimmät innovaatiot mukaan lukien ja VTT esitteli hänelle ainutlaatuisen kvanttitietokoneensa. Myös media oli kiinnostunut Dentonin vierailusta.

Dentonin vierailuun sisältyi myös viranomaisten ja keskeisten päättäjien tapaamisia, joissa Denton alleviivasi ICC:n ja keskinäisen kaupan ratkaisevaa merkitystä haasteellisessa maailmassa. Kansainvälisen kauppakamarin rooli on ainutlaatuinen kansainvälisessä järjestelmässä, sillä ICC edustaa yksityisen sektorin ääntä muun muassa YK:ssa, WTO:ssa sekä OECD:ssä. Keskusteluissa Denton myös peräänkuulutti yritysten roolia uusien ratkaisujen edistäjänä sekä suomalaisten yritysten ammattitaitoa ja osuutta kyseisessä urakassa.

John Denton on taustaltaan diplomaatti sekä suuryritysjohtaja. Hän oli viimeksi vieraillut Helsingissä vuonna 1985 ollessaan Moskovassa australialaisena diplomaattina, ja muun muassa Stockmann oli hyvässä muistissa. Harmaista keleistä huolimatta vierailu oli kuitenkin erittäin onnistunut, ja suomalaisen osaamisen maailmanlaajuinen tunteminen vahvistui.

ICC Suomi on suomalaisten yritysten portti kansainvälisiin vaikuttamisareenoihin. Kansainvälisen kauppakamarin edustaa yli 45 miljoonaa yritystä maailmanlaajuisesti, ja se hakee jatkuvasti uutta ammattitaitoa työryhmiinsä, joiden kautta yritysmaailman ääni tuodaan kuuluvaksi kansainvälisillä areenoilla.  Dentonin vierailu osoittikin, että näissä työryhmissä on selkeästi kysyntää sekä tarvetta suomalaiselle yrityksille.