ICC Suomen kooste vuodelta 2022 – maailmankaupan epävarmuus, sujuvat kauppaprosessit sekä Ukraina

Vuosi 2022 on tarjonnut runsaasti käänteitä kansainvälisen kaupankäynnin puolella. Globaali talous on kärsinyt laukkaavasta inflaatiosta koronapandemian jäljiltä. Inflaatiota on kiihdyttänyt Venäjän aggressiivinen hyökkäyssota Ukrainassa. Sodan aikaansaama ruokapula on nostanut elintarvikkeiden hintoja ja aiheuttanut riskin nälänhädästä Lähi-idän ja Afrikan maissa. Euroopan melko positiiviset talousnäkymät synkistyivät, kun Venäjä alkoi käymään energiasotaa Euroopassa.  Energiapula nostaa hintoja, mutta siirtyminen vihreään ja kestävään energiantuotantoon on vauhdittunut merkittävästi.

Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova
Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova

ICC Suomi on aktiivisesti seurannut ja tulee yhä seuraamaan konfliktin kehitystä ja sen vaikutusta kansainväliseen talouteen sekä yritysten toimintaympäristöön. Kansainvälinen kauppakamari ja ICC Suomi ovat tehneet Unicefin kanssa yhteistyötä, jossa pyrittiin kannustamaan yrityksiä tukemaan Ukrainan lapsiperheitä.

Keskuskauppakamari ja ICC Suomi järjestivät yhdessä Suuren vientipäivän 2022. Tilaisuudessa kuulimme mitä voimme oppia viennistä ruotsalaisilta, pureuduimme vastuullisuuden merkitykseen kansainvälisessä kilpailussa ja tutkimme USA:n ja Kiinan välisen suurvaltakilpailun vaikutuksia suomalaisten yritysten ponnisteluihin kansainvälisillä markkinoilla. Lisäksi kuulimme kauppakamarien jäsenyrityksille tehdyn vientijohtajakyselyn uunituoreita tuloksia. Osallistujat saivat päivässä ajankoh­taista tietoa kansainvälisestä kaupasta, verkostoituivat keskenään ja saivat vinkkejä maailmalla menestymiseen. Ilmoittaudu tästä mukaan vuoden 2023 Suureen vientipäivään!

Keväällä 2022 ICC Suomi oli mukana järjestämässä useita tapahtumia, jotka liittyivät Venäjän sodan aiheuttamiin geopoliittisiin riskeihin, pakotteisiin ja maailmankauppaan.

ICC Suomen Trade Finance Day järjestettiin torstaina 13.10.2022. Tilaisuus tarjosi ICC Suomen jäsenyrityksille konkreettista tietoa viennistä ja ulkomaankaupasta sekä mahdollisuuden verkostoitua muiden alan asiantuntijoiden kanssa. Teemoina olivat ajankohtaiset aiheet: maailmantalous, Venäjä ja Kiina, vientirahoituksen tila ja haasteet, sopimukset ja pakotteet, toimitusketjut ja vastuullisuus sekä digitalisaatio. Päivä huipentui Suomen eturivin asiantuntijoista koostuvaan paneeliin, jossa panelisteina olivat Timo Vuori (EK), Jyrki Ali-Yrkkö (ETLA), Matti Malminen (Konecranes), Antti Niemelä (OP) ja Nina Vaskunlahti (ulkoministeriö). Johtopäätöksenä keskustelussa nousi vahvasti, että näinä epävarmoina aikoina suomalaisten osaamiseen luotetaan ja Suomella on tarjota ratkaisuja globaaleihin haasteisiin.

ICC Suomi seurasi myös aktiivisesti kansainvälisten ilmastotavoitteiden toteutumista sekä tavoitteista sopimista. COP27, joka järjestettiin tänä vuonna Eqyptin Sharm el-Sheikhissa. Kokous jätti hieman toivomisen varaa Glasgow’n ilmastotavoitteiden suhteen, mutta kokouksen myötä organisaatiot ja yritykset sitoutuivat kuitenkin ilmastotavoitteisiin.

Keskuskauppakamarin ja ICC Suomen järjestämä Kiina-tietoisku saavutti suuren suosion. Virtuaalisessa tapahtumassa marraskuussa kuultiin yritysten Kiina-maajohtajia sekä ulkoministeriön ja Business Finlandin Kiina-asiantuntijoita. Tilaisuudessa käytiin läpi Kiinassa tapahtuneita niin poliittisia kuin taloudellisia muutoksia sekä maan tulevaisuudennäkymiä. Tietoiskussa myös pohdittiin, onko Kiina edelleen mahdollisuuksien maa. Lisäksi käytiin läpi, mitä suomalaisten yritysten tulisi ottaa huomioon, kun se pohtii Kiina-investointejaan ja -riippuvuuksiaan.

Yhdysvallat ovat myös olleet ICC Suomen mielenkiinnon kohteena välivaalien osalta. Tänä vuonna välivaalit olivat erityisen seurattuja ympäri maailman, sillä demokraattien enemmistön asema niin senaatissa kuin kongressissa oli uhattuna. Tätä seurattiin mielenkiinnolla, sillä merkittävä valtasuhteiden muutos olisi vaikuttanut suoraan USA:n kauppapolitiikkaan sekä USA-EU-kauppasuhteisiin. Näistä Keskuskauppakamari laati maakatsauksen, josta voi lukea lisää. Myös ICC Suomen maajohtaja Lenita Toivakka vieraili ulkoministeriön alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahden vetämällä kauppapolitiikan ja vienninedistämisen Team Finland-matkalla Washingtonissa 7.-9.9.2022, mistä voi lukea täältä tarkemmin.

ICC Suomen edustajat Lenita Toivakka, maajohtaja sekä Asta Kouri, projektipäällikkö, kävivät Pariisissa ICC:n pääkonttorissa kertomassa ICC Suomen toiminnasta ja tavoitteista. Esitys otettiin siellä hyvin vastaan ja kiinnostus ICC Suomea kohtaan kasvoi merkittävästi. Kiinnostusta herätti erityisesti ICC Suomen kasvutavoitteet, tiivis yhteistyö kauppakamareiden ja Keskuskauppakamarin kanssa ja suomalaisyritysten aktiivinen rooli asiantuntijaryhmissä. Lopputuloksena tiivistyvä yhteistyö ICC:n eri toimintojen parissa, kuten ICC:n pääjohtajan John W.H. Dentonin vierailu Suomeen tämän vuoden puolella.

Asta Kouri (vas.) ja Lenita Toivakka (oik.)

Mutta mitä odottaa ICC Suomelta vuonna 2023? ICC Suomella on monta tavoitetta, joita se pyrkii saavuttamaan kansainvälisen kaupan, yritysten kansainvälisen toiminnan ja menestyksen edistämiseksi. ICC Suomi haluaa edistää tervettä kilpailua epävarmassa maailmassa, tuottaa aktiivisesti luotettavaa ja ajankohtaista informaatiota yritysjäsenillemme. Edistämme tämän ohella vastuullista riskienhallintaa ja varautumista sekä mahdollistamme digitaalisen, turvallisen ja vihreän kasvun. Varsinkin digitalisaatio ja kestävä kehitys ovat nyt ja tulevaisuudessakin vallitsevia kansainvälisen kaupan rakennuspalikoita. Näiden lisäksi pyrimme helpottamaan kauppaprosesseja sekä yhä kehittämään vaikuttavaa ja kasvavaa ICC Suomea.

Liittymällä ICC Suomen jäseneksi saat muun muassa uutiskirjeen, johon on koottu ajankohtaisimmat asiat kansainvälisestä kaupasta, esimerkiksi kansainvälisen kaupan säännöt, muuttuvat toimintaympäristöt sekä informaatio markkina-alueista ja niiden näkymät. Tämän lisäksi tulemme tarjoamaan lisää kansainväliseen kauppaan liittyvää koulutusta jäsenillemme ICC Academyn kautta. Voit liittyä ICC Suomen jäseneksi tästä.