Yhteiskunnan muuttuessa ja kansainvälistyessä yrityksetkin ovat vuosikymmenien kuluessa joutunut erilaisten ulkoisten paineiden eteen, mistä johtuen Kansainvälinen kauppakamari (ICC) on pyrkinyt yritysvetoisesti määrittelemään yrityksille yhteisiä, kansainvälisiä toimintaperiaatteita ja eettisiä ohjeita.
Jo vuonna 1937 annettiin ensimmäiset yritysten vastuulliseen markkinointiin liittyvät ICC-ohjeet. Vuonna 1967 ICC laati yksityisten yritysten eettisiin periaatteisiin liittyvän ”ICC Charter for Private Enterprises”. Ensimmäiset lahjonnanehkäisyä koskevat suositukset ilmestyivät 1977. Yritysvastuu ja sen kehittäminen itsesääntelyn turvin omaa siis pitkän historian.
Keskeisimmät ICC-yritysvastuun suositukset on koottu yhteen oppaaseen: icc-business-integrity-compendium2017-web
Tuoreimmat ICC Corporate Responsibility, Anti Corruption & Bribery ja vastaavat oheet löytyvät linkistä: http://www.iccwbo.org/advocacy-codes-and-rules/areas-of-work/corporate-responsibility-and-anti-corruption/
Yritysvastuu – mistä on kysymys?
ICC Business in Society – Making a positive and responsible contribution on ICC:n vuonna 2002 julkistama kansainvälinen yleinen suositus ”yritysvastuusta ja siihen liittyvistä seikoista. Laajassa kansainvälisessä yritysasiantuntijayhteistyössä laadittu suositus hahmottaa asiaa kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten näkökulmasta ja antaa ohjeita mitä käytännössä yrityksen toimintapolitiikan luomisessa on otettava huomioon.
ICC 9 Steps to Responsible Business ohje täydentää edellä mainittua suositusta. Siinä kuvataan käytännön toimet, joihin yrityksen on syytä ryhtyä yritysvastuun jalkauttamisessa. Näiden ICC-suositusten valmisteluun osallistui sellaisia yrityksiä, kuten ABN Amro, Alcatel, BAT, BP Amoco, Daimler, The Dow Chemical Company, Heineken, IBM, ING Group, Mattel, Nestlé, PepsiCo, Procter & Gamble, Unilever, SEB, Standard Chartered Bank. Suomesta alusta alkaen mukana olivat Keskon (Jouko Kuisma), Nokian (Anne Klemetti, Pekka Isosomppi) ja Metson edustajat (Jukka Seppälä).
ICC Guide to Responsible Sourcing on ICC:n suositus yrityksille siitä, mihin toimiin niiden olisi syytä ryhtyä varmistaakseen riskienhallinnan kansainvälisissä hankintaverkostoissa.
Lahjonnanehkäisy – työkaluja lahjontaa vastaan
ICC Rules on Combating Corruption on ICC:n vuonna 2011 julkaisema ohjeistus yritysten vastuusta ja roolista lahjonnan ja muiden taloudellisten väärinkäytösten vastaisessa taistelussa. Useat yritykset soveltavat kyseistä ohjetta sellaisenaan tai käyttävät sitä omien toimintaperiaatteidensa perustana.
Resisting Extortion and Solicitation in International Transactions (RESIST) opastus ohjeistaa lahjonnaehkäisyssä. ICC:n julkaisu ”Fighting Bribery – a corporate practices manual” antaa käytännönläheisiä ohjeita lahjonnanehkäisyyn. ICC Guidelines on Agents, Intermediaries and Other Third Parties ja ICC Guidelines on Whistleblowing -ohjeet selventävät yrityskohtaisia toimia riskienhallinnassa agenttien toiminnan osalta sekä ilmiantojärjestelmistä.
ICC Guidelines on Gifts and Hospitality julkaistiin kesällä 2014. Ne tarjoavat toimivia suosituksia yrityksen omille toimintaperiaatteille liikelahjoista ja vieraanvaraisuudesta.
Ympäristöjohtaminen – yritysten toimintaperiaatteet
ICC Business Charter for Sustainable Development on ICC:n vuonna 1996 päivitetty Elinkeinoelämän peruskirja kestävän kehityksen edistämiseksi, johon useita tuhansia yrityksiä on sitoutunut. Peruskirja ja sen 16 ympäristöjohtamisen periaatetta ovat yhä käyttökelpoisia ja ne muodostavat usean yrityksen ympäristöjohtamisen perustan sekä liittyvät olennaisesti ympäristöjohtamisjärjestelmiin sekä standardeihin, kuten ISO 14000.
Vastuullinen markkinointi – kaikilla markkinoilla ja kaikissa medioissa
ICC Advertising and Marketing Codes -ohjeiden avulla ICC on kehittänyt yritysten mainonnan ja markkinoinnin vastuullisuutta, jotta markkinoija kansainvälisesti ja johdonmukaisesti noudattaisi korkeita eettisiä periaatteita kaikissa viestimissä ja kaikissa maissa tapahtuvassa mainonnassa ja markkinoinnissa.
Vuodelta 2011 olevat Markkinoinnin kansainväliset ohjeet (The Consolidated ICC Code of Advertising and Marketing Communication Practice) ja niitä täydentävät muut ICC:n ohjeet luovat yrityksille yhdenmukaisen eettisen pohjan vastuulliselle mainonnalle, markkinoinnille ja sponsoroinnille. Nämä ohjeet sisältävät yleiset vastuullisen markkinoinnin perussäännöt ja erityissäännöt seuraavista teemoista:
- Myynninedistäminen;
- Sponsorointi;
- Suoramarkkinointi;
- Markkinointi käytettäessä digitaalista, interaktiivista mediaa;
- Ympäristöväittämät markkinoinnissa;
Tämän lisäksi on olemassa seuraavat ICC:n erityisohjeet ja tulkintasuositukset markkinoinnista:
- ICC:n suoramyyntiä koskevat säännöt;
- ICC:n markkinointi- ja yhteiskuntatutkimuksen säännöt;
- ICC:n periaatteet sähköisen tuotekoodin käyttämisestä;
- ICC:n tulkintaohjeet elintarvikkeiden ja juomien markkinoinnista.
- ICC :n tulkintaohjeet ympäristöväittämistä kaupallisessa viestinnässä
Markkinoinnin kansainväliset ohjeet ovat keskitetysti koottu ICC Codes Centre–palveluun (www.codescentre.com).
Suomessa Keskuskauppakamarin Liiketapalautakunta ja Mainonnan Eettinen Neuvosto päättävät aina sovellettavasti kansallisesta itsesääntelyohjeistosta. ICC-ohjeet ovat niiden perustana. Katso kauppakamari.fi.
ResponsibleSourcing
Brochure final (pdf)
ICC Rules on Combating
Corruption 2011 edition (pdf)
ICC Business Charter for
Sustainable Development (pdf)
ICC Consolidated Code of Advertising
and Marketing 2011 English (pdf)
ICC Markkinoinnin kansainväliset
säännöt (2011) – Suomi (pdf)
ICC Resist Corruption
2010 (pdf)



