Incoterms 2020 lyhyesti
Tavarakaupassa myyjän ja ostajan kesken on syytä sopia tavaran toimitukseen liittyvistä toimenpidevelvoitteista, kuljetus- ja vakuutussopimus sekä vienti- ja tuontitullaus, näihin liittyvistä kuluista sekä riskin siirtymisestä. Käytännössä tämä tapahtuu maailmanlaajuisesti yksiselitteisesti soveltamalla kansainvälisiä Incoterms-toimituslausekkeita, joiden tuorein versio Incoterms 2020 on otettu käyttöön 1.1.2020 lukien. Myös aikaisempia Incoterms-ehtoja voidaan soveltaa niin kauan kuin kaupan osapuolet sopimusteitse ovat asiasta sopineet. Myyjän ja ostajan on nimenomaisesti kussakin kaupassa sovittava asiasta erikseen. Tässä ICC:n Incoterms-asiantuntija Asko Rädyn yhteenveto muutoksista: Incoterms 2020 lyhyesti by Asko Räty (C).
Incoterms 2020
Uudet Incoterms 2020 -toimitusehdot esiteltiin maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa syksyllä 2019. ICC Suomi ja kauppakamarit järjestävät teemaa käsitteleviä koulutustilaisuuksia. Lisätietoa tulevista tapahtumista Incoterms 2020 -tapahtumista alueellisilta kauppakamareilta ja ICC Suomen toimistolta: icc@icc.fi.
Incoterms 2020 otettiin käyttöön 1.1.2020 lukien, minkä jälkeen tehtäviin kauppasopimuksiin suositellaan Incoterms 2020 liittämistä. Mikään ei kuitenkaan velvoita yritystä luopumaan Incoterms 2010 ehtojen käytöstä.
Mitä Incoterms 2020 määrittelee?
- Tavaran toimitushetki (luovutus/vastaanotto myyjän/ostajan kannalta)
- Toimitukseen liittyvät toimenpidevelvoitteet (myyjän/ostajan velvoitteet)
- Toimitukseen liittyvät kustannukset (myyjän/ostajan vastuu eri kuluista)
- Vaaranvastuun / riskin siirtyminen (myyjän/ostajan keskinäinen vaaranvastuu)
Mitä Incoterms 2020 ei määrittele?
- Kaupan osapuolten velvoitteita suhteessa kolmansiin osapuoliin (esim. huolitsija)
- Tavaran omistusoikeuden siirtymistä (esim. omistuksenpidätystä)
- Tavaran hintaa tai maksuehtoa
Incoterms 2020 on aina sisällytettävä osaksi kirjallista kauppasopimusta tai muutoin myyjän ja ostajan välistä kauppasuhdetta.
Kauppasopimus määrittelee myyjän ja ostajan sopimusoikeudelliset velvoitteet ja Incotermsin avulla täsmennetään tavaran toimittamiseen liittyviä seikkoja. Kuljetus- ja vakuutussopimukset määrittelevät omalta osaltansa osapuolten välisiä suhteita ja mahdollisia velvoitteita suhteessa kolmansiin tahoihin.
Miten valita ja ilmoittaa oikea Incoterms 2020?
Incoterms 2020 -toimitusehdot ovat vuosien saatossa kehittyneitä yhteenvetoja keskeisimmistä tavoista toimittaa tavara myyjältä ostajalle. Täten oikean toimitusehdon valinta lähtee aina kaupan osapuolten tarpeesta, kauppatavoista ja sovituista toimitusmenetelmistä. Myyjän ja ostajan tulisi harkita, miten on valmis hoitamaan tavaran toimituksen ja sen jälkeen arvioimaan, mikä nykyisistä Incoterms 2020 -toimitusehdoista parhaiten vastaa kaupan osapuolten odotuksia ja tarpeita. Myyjän ja ostajan kauppakäytännön tulisi siis määrittää oikea toimitusehto eikä päinvastoin.
Oikean toimitusehdon löytyessä olisi myös pidettävä huoli, että kauppasopimuksessa riittävän yksiselitteisesti määritellään sovittu Incoterms -ehto. Esimerkiksi ”FCA, Aleksanterinkatu 17, Helsinki, Incoterms 2020”. Osapuolten tarpeiden mukaisesti toimitusehtoja voidaan tarkoin harkiten täydentää lisämääreillä. Tulkinnanvaraisuuksien välttämiseksi kaupan osapuolten kauppasopimuksessa tai muulla tavalla olisi syytä täsmentää kaikki tavaran toimituksen kannalta keskeiset seikat myyjän ja ostajan välillä.
Incoterms 2020 keskeiset muutokset ja sisältö
Kaupan osapuolten on syytä tuntea Incoterms-toimitusehdot ennen niihin sitoutumista. Turvallisinta on tutustua niihin alkuperäisen Incoterms 2020 -julkaisun avulla ja varmistaa yrityksen sisäinen osaaminen myynti ja logistiikka mukaan lukien.
ICC on julkaissut Incoterms 2020 –lausekkeet eri kielillä, mm. suomi-englanti-painoksena. Esimerkiksi kiinan tai venäjän tai espanjan kielisen Incoterms 2020 -julkaisun avulla kauppakumppani kyseisissä maissa voi tutustua ehtoihin, jos ne ovat jääneet vieraiksi.
Incoterms 2020 -julkaisussa kuvataan yksityiskohtaisesti kunkin toimituslausekkeen käyttötarkoitus sekä ostajan ja myyjän vastuut ja velvollisuudet jokaisen toimituslausekkeen kohdalla. Uudistetussa kokoelmassa on yksitoista lauseketta. Täysin uusi Incoterms 2020 DPU-lauseke korvaa entisen Incoterms 2010 DAT -lausekkeen.
Kaikkiin kuljetusmuotoihin sopivat lausekkeet:
EXW – Ex Works – Noudettuna lähettäjältä
FCA – Free Carrier – Vapaasti rahdinkuljettajalla
CPT – Carriage Paid To – Kuljetus maksettuna
CIP – Carriage and Insurance Paid – Kuljetus ja vakuutus maksettuna
DPU – Delivered At Plcae Unloaded – Toimitettuna purettuna
DAP – Delivered At Place – Toimitettuna määräpaikalle
DDP – Delivered Duty Paid – Toimitettuna tullattuna
Vain merikuljetuksiin sopivat lausekkeet:
FAS – Free Alongside Ship – Vapaasti aluksen sivulla
FOB – Free On Board – Vapaasti aluksessa
CFR – Cost and Freight – Kulut ja rahti maksettuna
CIF – Cost, Insurance and Freight – Kulut, vakuutus ja rahti maksettuna
Ennen kaupan tekemistä kaupan osapuolten on kaupan osapuolten, myyjän ja ostajan on syytä tunteva kunkin toimitusehdon sisältö. Oheisena lyhyt yhteenveto Incoterms 2010 sisällöstä.
Käytännön soveltamishaasteet – mistä apua?
Ulkomaankaupan arjessa aikaisemmin sovitut toimitusehdot voivat tuottaa tulkintaerimielisyyksiä myyjän ja ostajan kesken. Kauppasopimukseen ja toimitusehtoihin liittyvät erimielisyydet käsitellään aina viime kädessä osapuolten sopimalla tavalla välimiesmenettelyssä tai tuomioistuimessa tai jollain muulla foorumilla.
Yritysten arjen haasteita helpottaakseen ICC ja ICC Suomi ovat vuosien varrella tarjonneet ensiapua esille nousseisiin Incoterms-tulkintakysymyksiin. ICC Panel of Incoterms Expert on antanut kansainvälisiä tulkintasuosituksia Incoterms-ehdoista.
Suomessa 1990-luvulta alkaen ICC Suomi on tarjonnut ensisijaisesti ICC:n suomalaisille jäsenyrityksille alustavaa puhelinneuvontaa Incotermsin käytössä sekä tarvittaessa myös antanut kirjallisia tulkintasuosituksia. Viime vuosina puhelitse ja sähköpostitse ICC Suomi on vapaamuotoisesti opastanut yrityksiä arjen haasteissa soveltaa Incoterms-toimitusehtoja käytännössä. Näillä neuvoilla ja suosituksilla ei ole oikeudellisesti sitovaa merkitystä, mutta ne ovat pyrkineet ohjaamaan yrityksiä soveltamaan Incoterms-toimitusehtoja mahdollisimman yndenmukaisesti.
Kukin käytännön tapaus on yksilöllinen eikä pitkälle meneviä johtopäätöksiä yksittäisistä tapauksista voi tehdä. Mutta toisaalta niiden avulla on mahdollista hahmottaa kunkin toimitusehtojen soveltamista muissa tapauksissa. Usein ongelmat vaativat laajempaa kauppasopimusten ja kuljetussopimusten ymmärtämistä eikä pelkällä Incoterms-tulkinnalla voida ratkaista osapuolten välisiä erimielisyyksiä.
ICC Suomi tarjoaa edelleen lähtökohtaisesti ICC:n suomalaisille jäsenyrityksille mainittua ensivaiheen neuvontapalvelua ja tarvittaessa kirjallisia tulkintasuosituksia. Lisätiedot: ICC Suomi, icc@icc.fi.
Tuoreimmat kommentit/ tulkintasuositukset:
ICC Suomen Solas-suositus per Incoterms 2010 5-9-2016 Liite – SOLAS VGM ja Incoterms 2010 – cases EXW FAS FOB tai FCA
Lakon aiheuttamat kulut C-lausekkeissa
Terminaali ja muut lisäkulut ml ”Kiina -lisä”
Miten tähän on tultu – vuodesta 1936 tähän päivään?
Kaupankäynnin toimivuus on yritysten liiketoiminnan arjen ytimessä. Kaupankäynnin kansainvälistyessä on syytä kehittää yhteisiä pelisääntöjä ja käytäntöjä. Ne helpottavat yrityksiä niiden koosta ja kotimaasta riippumatta ja luovat niille edellytyksiä pärjätä markkinoiden haasteissa. Erityisesti suomalaisille yrityksille toimivan logistiikan merkitys kilpailukyvyn kannalta on keskeinen.
Kansainvälinen kauppakamari ICC on elinkeinoelämän edelläkävijä kaupankäynnin kehittäjänä. Yritysasiantuntijoiden johdolla ICC laatii kauppaa, toimituksia ja maksamista koskevia malleja ja sääntöjä. Nämä helpottavat yritysten jokapäiväistä toimintaa, tuovat kustannussäästöjä ja edistävät riskienhallintaa
Kansainvälisessä kaupassa on olennaista että myyjä ja ostaja pystyvät sopimaan mahdollisimman helposti, mutta selkeästi tavaran toimittamisesta. Incoterms –toimituslausekkeet ovat maailmanlaajuisesti muodostuneet käytetyimmäksi tavaksi sopia asiasta myyjän ja ostajan kesken.
Vuodesta 1936 lähtien Incoterms-lausekkeita on uudistettu säännöllisen väliajoin – 1953, 1967, 1976, 1980, 1990 ja 2000 sekä 2010 – vastaamaan kaupankäynnin kehitystä. Uusin on Incoterms 2020 –toimituslausekkeet, jotka suositellaan otettavaksi käyttöön 1.1.2020 lähtien. Kaupan osapuolet päättävät asiasta keskinäisin kauppasopimuksin.
Mistä ja miten saan Incoterms 2020 -teoksen?
INCOTERMS® 2020 saatavilla suomeksi ja sitä myy Kansainvälinen kauppakamari / Keskuskauppakamarin Palvelu Oy.
Tilaukset: Keskuskauppakamarin Palvelu Oy: www.icckauppa.fi, puh. (09) 4242 6200 / (09) 4242 6276, sähköposti: tilaukset@chamber.fi
INCOTERMS® 2020 on suojattu tavaramerkki, INCOTERMS® 2020 teos sisältöineen on tekijänoikeuden suojaama. Oikeudenhaltijat: ICC ja ICC Suomi / Keskuskauppakamarin Palvelu Oy ovat pidättäneet kaikki oikeudet kyseisen tavaramerkin käyttöön sekä Incoterms-teoksen sisällön kaupalliseen hyödyntämiseen.



