Maailmantaloudessa odotukset vahvistuneet, osoittaa Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n ja saksalaisen Ifo-tutkimuslaitoksen julkaisema tuore maailmantalouden suhdanneselvitys.
Läntisissä teollisuusmaissa, kuten Suomessa talousodotukset ovat vuosien taantuman jälkeen vahvistuneet kertoo tammikuussa 20017 toteutettu kysely, johon vastasi 1147 asiantuntijaa 118 maasta.
Populismi ja Trump voivat tarjota shokkihoitoa
- Poliittiset riskit ovat kasvussa, mikä luo epävarmuutta talouden suuntaan, varoittelee selvitykseen perehtynyt Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori. Populismi Euroopassa, Brexit ja Trumpin yllätyksellisyys voivat vielä tarjota ”shokkihoitoa” maailmantaloudelle, muistuttaa Vuori.
- Myönteistä ovat valopilkahdukset Suomen taloudessa, toteaa Vuori, mutta korostaa Suomen uusiutumistarvetta myös vastaisuudessa.
Ifon mukaan Suomi kuuluu euroalueen pirteimpiin talouksiin Hollannin, Irlannin, Liettuan, Saksan ja Slovenian ohella. Viennin vahvistumisen uskotaan auttavan näitä euromaita. Britanniassa kasvuodotukset ovat vahvat, mutta Brexit luo epävarmuuutta. Sen sijaan Kreikan ohella Italian ja Portugalin talousnäkymät ovat kehnot.
Nousevat taloudet vetävät henkeä
Japanin myönteiset talousodotukset ovat poikkeus Aasian markkinoilla, joissa selvästi vedetään henkeä Kiinan johdolla. Kiinassa tiukemmalla rahapolitiikalla pyritään hillitsemään kulutuskysynnän kuplia. Intiassa valuuttauudistuksen epäonnistuminen on syönyt kysyntää.
Venäjän taloudessa uskotaan varovaisen myönteiseen kehitykseen. Maan inflaatioennuste 5.9% on alin koskaan Ifo-selvityksen aikana mitattu. Vastaavasti IVY-maiden taloudessa uskotaan käänteeseen parempaan.
USA uskoo korkojen nousuun
Tammikuussa tehty Ifo-selvitys uskoo USA:n talouden kehittyvän myönteisesti. Samalla odotetaan dollarin vahvistuvan edelleen ja lyhyiden korkojen nousevan.
Ifo World Economic Survey 1 / 2017 tehtiin tammikuussa 2017 ja siihen osallistui 1147 talousasiantuntijaa 118 maasta. Selvitys julkaistaan maailmanlaajuisesti 13.2.2017 klo 12.00, Suomessa Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n ja saksalaisen Ifo-tutkimuslaitoksen yhteistyöllä.



