Kansainvälisen kauppakamarin ICC Suomen toimintasuunnitelma vuodelle 2021 on vahvistettu syyskokouksessa 11.12.2020. Arvioimme mukaan kohti vuotta 2021 edetään seuraavin aatoksin:
Koronasta elpyvä talous. Vuonna 2021 koronapandemia vaikuttaa yhä maailmantalouteen, mutta IMF ennustaa päämarkkinoille nopeaa toipumista. Kiina toipuu nopeimmin, mutta myös Amerikkaan ja Eurooppaan odotetaan vahvaa kasvua, kun pandemia saadaan kuriin. Elpymistoimien on oltava tervettä kasvua ja taloutta uudistavia, mutta ei protektionismia tukevaa.
Poliittista epävarmuutta. Poliittiset riskit ovat yhä läsnä markkinoilla. Euroopan haaste on elpymi-sen onnistuminen ja Brexitin vaikutukset. USA haastaa Kiinaa politiikassa ja taloudessa presidentistä riippumatta. Kiina kaipaa sosiaalisesti tasapainoista kasvua, ja vahvistaa omavaraisuutta. Venäjä tasapainoilee demokratian ja talouden uudistamistarpeiden kanssa. Erilaiset jännitteet voivat aiheuttaa yllätyksiä taloudessa ja kaupankäynnissä vuonna 2021. Suomi voi kärsiä vientimarkkinoiden epävarmuudesta.
Avoin talous, kestävä kasvu, vapaakauppa ja terve kilpailu Suomen etu. Suomen etujen mukaista on, että koronapandemian aikana ja jälkeen päästään markkinoilla nopeasti takaisin avoimeen talouteen, vapaaseen kauppaa, jossa kestävä kasvu ja terve kilpailu ohjaavat yritysten toimintaan. Valtioiden rooli on varmistaa tasavertaiset toimintaedellytykset ja kannustaa yrittäjyyttä ja yksityisiin investointeihin. Kansainvälisen kaupan pelisääntöjen on perustuttava fiksuun sääntelyyn ja toimivaan itsesääntelyyn. Suomen on vahvistettava määrätietoisesti omaa kansainvälistä kilpailukykyään.
ICC-toiminnan lähtökohdat – meillä ja maailmassa 2021
Kansainvälinen missio ja visio – kauppa auttaa kaikkia kasvussa. Vuonna 2021 Kansainvälinen kauppakamari ICC jatkaa työtään 102. toimintavuotena ottaen huomioon kansainvälinen missio ”We make business work for everyone, every day, everywhere” ja visio ”We enable business worldwide to secure peace, prosperity and opportunity for all”.
Käytännössä kansainvälinen ICC-toiminta rakentuu seuraavien tavoitteiden edistämiseen:
1. Kauppa ja investoinnit (Trade and Investment)
2. Kattava ja kestävä kasvu (Inclusive and Green Growth)
3. Innovaatioiden laaja hyödyntäminen (Innovation for All)
4. Vakauden, rauhan ja hyvinvoinnin vahvistaminen (Peace and Prosperity)
5. Kehityksen rahoittaminen (Finance for Development)
Vaikuttamisessa ja itsesääntelyn sekä palveluiden kehittämisessä hyödynnetään yritysasiantuntija-verkostojen (ICC Commissions) toimintaa kauppapolitiikasta verotukseen ja kaupan rahoitukseen. Tämän ohella ICC toteuttaa yritysyhteistyöllä ajankohtaisia aloitteita ja projekteja.
Valikoiva verkostomainen yritysyhteistyö. Vuonna 2021 Suomessa Kansainvälisen kauppakamarin ICC Suomen osasto ry (ICC Suomi) toimii tiiviissä yhteistyössä jäsenyritysten ja yhteisöjen, Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien sekä muiden elinkeinoelämän järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Edustamme suomalaisten yritysten intressejä ICC:n kansainvälisessä yhteistyössä ja kehitämme suomalaisyritysten kansainvälisen kaupan osaamisesta laaja-alaisesti ICC:n ohjeita ja suosituksia hyödyntäen.
Yhdessä ICC-ryhmissä toimivien suomalaisjäsenten kanssa nostamme Suomelle tärkeitä teemoja ICC:n agendalle. Toimintavuoden 2021 aikana kehitämme ICC Suomen toimintamallia ja yritysasiantuntijaryhmien, ICC Suomen seurantaryhmien toimintaa ja agendan priorisointia.
Lisätiedot: ICC Suomen toimintasuunnitelma ja luottamushenkilö- sekä asiantuntijavalinnat vuodelle 2021: ICC Suomi syyskokous – Liite ICC TOIMINTA JA TEKIJÄT 2021 -final
Lisätiedot: Toimintaympäristö ja ICC Suomen toiminta 2020 – 2021 lyhyesti: ICC-syyskokous 11-12-2020 – FINAL



