Kaupankäynti luo vaikutusvaltaa. Kiinan kansainväliset investoinnit lähtivät 2010 -luvulla voimakkaaseen kasvuun poliittisista ja taloudellisista syistä. Talouden kautta Kiina halusi lisätä poliittista vaikutusvaltaansa, koska kommunistinen puolue ja valtionyhtiöt (SOE) ovat usean yrityksen ja investoinninkin taustalla – tavalla tai toisella. Logistiset Silk and Belt Road-hankkeet palvelevat tätä tavoitetta. Jos hallitset logistiikkaketjuja, hallitset maailmaa. Taloudelliset syyt ovat myös ajaneet kiinalaisia yrityksiä investoimaan ulkomaille hankkiakseen osaamista, innovaatioita ja teknologiaa sekä jopa maanviljelysmaat Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta.
Kaikilla markkinoilla on kiinalaista rahaa. Kun vuonna 2010 Kiinan ulkomaille tekemät investoinnit olivat hieman yli 50 mrd euroa, niin huippuvuonna 2016 ne olivat jopa yli 175 mrd euro. Noina vuosina Kiina on investoinut paljon lähimarkkinoille Aasiaan, mutta myös Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan sekä Eurooppaan. Kiinan suorat investoinnit USA:han ovat myös olleet kasvussa, mutta eivät lähelläkään samaa tasoa kuin Euroopassa. Vuonna 2016 Kiinan valtio tiukensi linjaansa investointeihin ulkomailla. Investointien piti entistä paremmin palvella Kiinan oman talouden ja hyvinvoinnin turvaamista pitkällä aikavälillä.
Suomi on Euroopan eliittiä. Vuosina 2000-2017 Kiinan suorat investoinnit Suomeen ovat olleet 7.1 mrd euroa ja työn alla ovat noin 2 mrd uudet investoinnit (mm. biojalostamohankkeet). Suomi on pärjännyt hyvin Euroopassa kiinalaisinvestointien houkuttelussa. Olemme sijalla kuusi kun tarkastellaan Kiinan investointeja EU:ssa vuosina 2000-2017. Keskimäärin Kiinan sijoitusvirran Suomeen on arvioitu olevan noin 100 – 200 miljoonaa euroa, mutta toki Supercell-kauppa on yhä ainoa kiinalainen miljardisijoitus suomalaiseen yhtiöön ja sekin tapahtui kiinalaisen Tencent-teknologiayhtiön hankittua japanilaiselta Softbankilta. Supercell -kauppa antaa hieman vääristyneen kuvan Suomesta Kiinan investointikohteena. Suomessa ei kanna vielä yhden jättimäisen Supercell -kaupan takia paukutella henkseleitä siitä, kuinka hyvin houkuttelemme kiinalaisia investoijia Suomeen.
Kiinan ulkomaiset investoinnit tulevat jatkumaan – Kiinan oman kasvun turvaaminen vaatii sitä. Mutta Kiina harkitsee entistä tarkemmin mihin ja miten se sijoittaa. Asenteet kiinalaisia investointeja kohtaan ovat muuttumassa varovaisemmiksi Euroopassa ja USA:ssa. Huawei-skandaali on vain jäävuoren huippu. Toisaalta Euroopassa ja USA:ssa ei voida eikä haluta kääntää selkää Kiinalle kauppa- ja investointikumppania, mutta entistä enemmän esille nousee vastavuoroisuus.
Suomen panostettava Kiina-suhteisiin, mutta järjellä. Meidän on syytä jatkaa ja kehittää kauppa- ja investointisuhteita Kiinan kanssa, mutta sinisilmäisiä meidän ei myöskään pidä olla. Kiina on suurvalta, jossa politiikka ja talous kulkevat käsi kädessä.
Timo Vuori, maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi



