Timo Vuori
Kauppapolitiikka on ollut vahvasti esillä, kun USA:n uuden presidentin Donald Trumpin hallinnon linjauksia on yritetty arvata. Presidentti Trump selvästi haluaa haastaa perinteistä kauppapolitiikkaa. Amerikan etu menee kaiken edelle. Kauppapolitiikassa se on erityisen vaikeata, sillä paraskin sopimus on kompromissien summa.
Tulevaisuus näyttää, tasoittuuko Trumpin retoriikka poliittisen realismin myötä. Meksiko, Kiina ja Saksa ovat jo joutuneet Trumpin ja hänen neuvonantajiensa kritiikin kohteeksi. Toistaiseksi kovin liike on ollut USA:n irrottaminen Tyynenmeren alueen TTP-kauppasopimuksesta. Seuraavaksi otetaan tarkasteluun Kanadan ja Meksikon kanssa tehty Nafta-sopimus.
Euroopan unionin kanssa käynnistyneet TTIP-neuvottelut ovat toistaiseksi ”jäähyllä”. Jonkun mukaan jääkaapissa odottamassa esille ottamisesta, jonkun toisen mukaan pakastearkussa syväjäässä odottamassa uutta USA:n presidenttiä Trumpin jälkeen.
Yhdysvalloissa yrityselämä on toistaiseksi ollut hiljaa vapaakaupan puolustamisessa, vaikka se on globalisaation suuria voittajia. Washingtonin vahvin vaikuttaja, US Chamber of Commerce, ei varmaankaan ole vaiti, jos yritysten edut kansainvälisessä kaupassa vaarantuvat. ICC USA (US Council for International Business) on myös ollut odottavalla kannalla Trumpin kauppa- ja ilmastopolitiikan suhteen. Kyllä USA:n elinkeinoelämä älähtää, jos Trumpin kauppa- ja ilmastopolitiikka aiheuttaa amerikkalaisille yrityksille ja taloudelle haittaa.
Trumpin puheet on toki otettava vakavasti. Samalla on kuitenkin syytä muistaa, että toistaiseksi Trumpin kauppapolitiikka ei ole vielä tehnyt merkittäviä uusia linjauksia vaaliretoriikan sijasta. Aika näyttää onko Trump kauppapolitiikan ”iso, paha Susi”, joka muutti ja kyseenalaisti kaiken. Vain onko Trump vain reality-tv -aikakauden politikko, jolle puheet merkitsevät enemmän kuin teot.
Yritysten kannalta keskeinen huoli Trumpin politiikassa on sen luoma epävarmuus ja arvaamattomuus. Talous toimii parhaiten kun lyhyen ja pitkän aikavälin näkymät ovat selkeät. Nyt näin ei ole tilanne. Uskon vahvasti, että aktiivista, kansainvälistä kauppapolitiikkaa tarvitaan jatkossakin, että parhaat tavarat, palvelut ja teknologiat ovat tarjolla haasteiden, kuten kaupungistumisen, vähäpäästöisyyden ja resurssitehokkuuden ratkaisemiseksi.



