Timo Vuori
Kesän ja syksyn aikana anti-TTIP puheenvuorot ovat lisääntyneet eri maissa. Saksassa ja Ranskassa ministerit ovat ehdottaneet TTIP-neuvotteluiden lopettamista. Saksassa ja Belgiassa on osoitettu mieltä kaduilla. Vastustajat vastustavat vapaakauppaa, joka tapahtuu monikansallisten yritysten ehdoilla, uhkaa julkisia palveluia, ympäristöä ja kansalaisia.
Nämä sama TTIP-kriitikot unohtavat että juuri samainen vapaakauppa on luonut ja levittänyt globaalisti ratkaisuita ilmaston ja ympäristön suojeluun sekä yhteiskunnan toimivuuden turvaamiseksi. Puhumattakaan kuluttajien hyvinvoinnista ja elintasosta eri muodoissaan. TTIP-kriitikkoja huolestuttaa julkisten palveluiden tulevaisuus tilanteessa, jossa useissa EU-maissa Suomi mukaan lukien kansallinen elintaso on uhattuna veromarkkoja aikanaan tuoneen viennin taapertaessa vaikeuksissa.
Vähitellen pahimmat ylilyönnit alkavat olla ohitse ja päästään keskustelemaan kaupasta kasvun moottorina – toivottavasti. Kansainvälisen talouden riippuvuuksien vahvistuessa jatkuvasti kaikki toimet turhien kaupanesteiden karsimiseksi ovat talouden kasvua kannustavia. Taloudellinen aktiivisuus yleensä lisääntyy suotuisissa olosuhteissa.
Vapaakauppasopimuksilla ei kuitenkaan tavoitella mitään villiä ja pelisäännötöntä kauppaa, vaan tasavertaisemmat toimintaedellytykset kaikille toimijoille turvaavaa kauppaa. Historia on opettanut että sulkeutuminen, protektionismi voi auttaa tovin talouden kasvussa, mutta sitten alkaa alamäki. Jos protektionismilla pärjäisi, kaikki maat seuraisivat Pohjois-Korean mallia.



