Suomen 100 vuotiasta itsenäisyyttä pohtiessa on muistettava, että pärjääminen kansainvälisessä kaupassa on Suomen hyvinvoinnin kannalta avainasia. Viennin merkitys bruttokansantuotteellemme on ollut parhaimmillaan jopa 50 prosenttia. Toimiva vienti ja tuonti ovat keskeinen osa yhteiskuntamme menestystä. Meidän on pidettävä huoli, että kansainvälinen kauppa jatkuu mahdollisimman vapaana ja avoimena sekä tasapuolisena.
Vuosikymmenten aikana Suomi on onnistunut uudistautumaan ulkomaankaupassa. Viime vuosisadan alun raaka-aineviejästä kasvoi Idänkaupan turvin myös puu-, metalli- ja konepajaosaaja. Idänkaupan romahdus pakotti Suomen ”yhdessä yössä” löytämään uusia markkinoita lännestä. EU-jäsenyys ja Nokian nousu kirittivät Suomen ulkomaankaupan uuteen kukoistukseen.
Nyt Suomi on jälleen luomassa uudelleen nahkansa, aivan kuten vanha Nokia on muuttumassa uudeksi Nokiaksi, aivan kuten ”auringonlaskun” metsäteollisuus on muuttumassa moderniksi bioteollisuudeksi, aivan kuten Suomen viennin hartiat eivät kanna vain tavaroita, vaan myös palveluita.
Suomen ulkomaankauppa ei ole vain yhden sektorin tai tuotteen varassa. Olemme monipuolinen kauppakumppani raaka-aineista korkean teknologian tuotteisiin ja palveluihin. Mutta selvitääkseen jatkossakin Suomen on uskallettava uusitua koko ajan ottaen huomioon kansainvälisen kehityksen tuomat paineet.
Onnistunut, monipuolinen kansainvälisyys ja osaava ulkomaankauppa ovat Suomen menestyksen avaimia myös seuraavien 100 vuoden aikana.
90 FAKTAA – ICC JA AALTO-YLIOPISTON YHTEISHANKE JUHLAVUODEN KUNNIAKSI
Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi on yhteistyössä Aalto-yliopiston kansainvälisten jatko-opiskelijoiden CEMS-hankkeen kanssa koonnut 90 faktaa Suomesta kansainvälisessä kaupassa. Nämä 90 faktaa käsittelevät 9 teemaa:
- Suomen vienti
- Suomeen tuonti
- Suomalaiset investoinnit maailmalla
- Ulkomaiset investoinnit Suomessa
- Ulkomaankaupaan liittyvä infrastruktuuri
- Kansainvälinen matkailu Suomessa
- Innovaatiot ja IPR osana kansainvälisyyttä
- Maakuntien ja alueiden kansainvälisyys
- Väestön kansainvälistyminen
Opiskelijat ovat hyödyttäneet saatavilla olevaa tieto, tehneet vertailuja esimerkiksi vuosien 1995-2015 välillä sekä muokanneet tältä pohjalta oman tilastoihin perustuvan näkemyksensä teemasta ”TradeMatters – 90 Facts on Int Trade for Finland – ICC Finland 90 Project”.
Nämä tiedot ja tilastot ovat toki vain suuntaa-antavia, ja nopeasti myös vanhenevia, mutta toisaalta luovat myös laajan kuvan Suomesta kansainvälisessä kaupassa. Näkemyksemme kansainvälisestä kaupasta ja kauppapolitiikasta on syytä perustaa faktoihin – lyhyen ja pitkän aikavälin arvioihin.
Suomen yrityselämä on osallistunut vuodesta 1927 alkaen kansainväliseen yritysyhteistyöhön Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n puitteissa. Toivomme että tämä 90:n toimintavuoden kunniaksi koottua katsaus tuo lisätietoa Suomesta kansainvälisessä kaupassa. 90 Faktaa Suomesta Kansainvälisessä Kaupassa on tarkoitettu vapaasti kaikille, jotka kaipaavat tietoa asiasta.
Olkoon tämä vaatimaton kädenojennus 90-vuotiaalta Kansainvälisen kauppakamarin ICC Suomen osastolta 100-vuotialle itsenäiselle Suomelle!
Mikäli haluat lisätietoa asiasta tai kalvot ppt-muodossa käyttöösi, ota yhteys: Kansainvälisen kauppakamarin ICC Suomen maajohtaja Timo Vuori timo.vuori@icc.fi
Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi – 100 vuotta tulevaisuutta!



